Vzducholoď Italia v divadle Minor

By | 2.7.2022

Příběh vzducholodi Italia stále zajímá dospělé i děti. Vzducholoď doletěla přes severní ledový oceán k pólu a na zpáteční cestě ztroskotala poblíž Špicberk na ledových krách. Díky radiostanici se podařilo zachránit některé z trosečníků. Osudy polární výpravy můžeme nyní vidět v představení dětského divadla Minor.

Italský letec Umberto Nobile dosáhl severního pólu již roku 1926 se vzducholodí Norge. Již tehdy se k výpravě z vlastní iniciativy připojil český vědec František Běhounek s programem měření atmosférické elektřiny. Běhounek při výpravě Norge měřil osobně pouze na Špicberkách. O dva roky později doletěl český vědec s Nobilovou vzducholodí Italia až na severní pól. Mohl tak měřit atmosférickou elektřinu od italského Milána až k pólu, a později na kře ledové, na místech, kde dosud nikdo neměřil. Tím přispěl k poznání, jak se nabité částice, přilétající z vesmíru, chovají v magnetickém poli Země. Dramatické týdny na polárním ledu popsal později Běhounek ve svých knihách.

Výprava vzducholodi Italia byla vybavena krátkovlnnou radiostanicí, která se při pádu naštěstí nepoškodila a bylo tak možné vysílat SOS. V té době již začínaly být známé výhody vysílání na krátkých vlnách, ale pracovali na nich především radioamatéři. Nouzové volání trosečníků uslyšel ruský radioamatér Nikolaj Šmidt ve vzdálenosti 2400 km.

Vzápětí byl vyslán na pomoc sovětský ledoborec Krasin, poté co italská vláda přislíbila hradit všechny náklady této záchranné výpravy, včetně paliva, potravin a platů posádky. Ledoborec Krasin, vyrobený v loděnicích Armstrong-Whitworth v Newcastlu, byl tehdy největší na světě a nakonec zůstal jedinou nadějí trosečníků, když jiné lodě a letadla selhaly.

Zpracování příběhu v divadle Minor vás vtáhne přímo doprostřed děje. Díky zvláštní technice posuvných obrazů je možné sledovat děj na více místech zároveň. Ve hře vystupuje také radiostanice a anténa, i když v poněkud jiné podobě než ve skutečnosti. Vytkla bych jen zvláštní způsob klíčování radiotelegrafisty Giuseppe Biagiho.

Představení je určeno pro děti od 9 let, ale bavit se budou jistě i dospělí. Více informací na stránkách divadla Minor zde.